Govor, izgovor


Uvijek sam se divila onima koji provedu dvadeset godina daleko od kuće, okruženi ljudima koji govore drugačije od njih, pa ipak zadrže svoj način govora i naglasak (iako bi ponekad bilo bolje da promijene). Ja sam u tome besprizorna: sjednem li pola sata s nekim, pokupim sve što valja i ne valja. Tim prije ako mi je taj neko simpatičan. Nikad ne prelazim sa ijekavice na ekavicu, niti mi se ikada desilo da kajkam, ali ponekad pokupim tuđe izraze, a obavezno intonacije - nažalost ne i kad pjevam, tu sam uvijek pogubno svoja!

U "poslovnom" domenu, kod mene preovladava nikšićki naglasak, za koji tvrde da je najpravilniji crnogorski govor (zašto ovi Podgoričanu kažu sirena umjesto svirena, kad ne sira nego svira?!). Tokom mog kratkog rada na IN televiziji morala sam da se, kao novinar, prilagodim tom standardnom izgovoru, pa sada imam sklonost da, onog momenta kad se uključi kamera, krenem da oteeežem i uviiijam. Kad mi dođu moji Beranci, ja krenem da otežem samoglasnike onako kako to oni rade (dobro, ne govorim posAo, eksEri i pečUrke i nijesam poprimila legendarno "ene"); u Beogradu se nagrdim kombinujući njihovu intonaciju sa podgoričkom, ostajući pri ijekavici, a najluđe je kad krenem da govorim kao drugarica iz Slovenije kojoj naški ne ide baš najbolje. Kao što sam već rekla - besprizorno!

Znam, nijesam maločas napisala kako drugarica ne zna crnogorski, nego naški. To je zato što više ne znam kako da ga zovem. Mnogo sam se radovala da se naš jezik i zvanično zove "crnogorski", čisto iz principa, pošto je lingvistički nerazumno da se jedan jezik zove sa četiri imena (iako sam više puta u inostranstvu doživjela da čujem Hrvata kako tvrdi da jedva razumije jezik ovih ostalih sa bivšeg srpsko-hrvatskog područja). Ali sada kada je usvojen ovaj novi pravopis i abeceda, nalazim se u situaciji da to što se zove "crnogorski" više ne prepoznajem kao svoje. Odnosno, prepoznajem - ono uličarsko izražavanje koje su roditelji i učiteljice nastojali da iskorijene iz nas. Je li tipično crnogorski reći pred$ednik, $edi, viđi, itd? Jeste, složićemo se. Ali kako bi zvučao jedan "pred$ednik" koji tako govori, ili novinar, ili profesor? Meni lično bi zvučao vulgarno, nepismeno i uličarski. Prije dvadeset godina smo se sprdali Hrvatima kako na silu hoće da izdiferenciraju jezik od srpskog, pa smo im pripisivali nakaradne neologizme poput "okolokućnog travopasila", a sada smo mi uradili isto: da bi bili drugačiji, standardizovali smo vulgarnost. Najiskrenije se nadam da jednog dana moj sin neće učiti u školi kako je pravilno govoriti "$edi tu čoče" i sigurno znam da se u mojim knjigama takav crnogorski može pojaviti samo u direktnom dijalogu, i to nižeg staleža. Ako me to čini manjim patriotom, podnijeću teret svoje izdaje.

Ono što me više brine je ta tupava sklonost da kupim tuđe akcente gdje god da pođem. To mi nekako dođe kao manjak karaktera. Naravno, poslednjih godina se taj fenomen najviše manifestuje kroz grajanje pri izgovoru samoglasnika, kako to rade naše drage kompatriote iz prijestonice. Prilagodila sam se i načinu izražavanja, pa mi je paradajz postao "pamidora", šargarepa je "mrkva", escajg je "pašada", a tanjir "pjat". Pas je, doduše, još uvijek pas, a ne "bidzin", ali sam prevršila svaku mjeru kad sam negdje rekla: "a nemoj, da ti je!"

Zato sam riješila da se pripazim od ovog mog asimilatora kući, koji voli da je sve cetinjsko. Mora da se zna: viljuška je viljuška, tanjir je tanjir, a pas je pas i tačka! Ene, je l' baš?

Tags:

Share:

15 comments

  1. Anonymous2/2/10 10:47

    Kako beranci zovu fudbalera ETOA......ENE

    ReplyDelete
  2. Anonymous2/2/10 10:52

    Hahahhahahha, e pa koliko se premijah...Ja ne mijenjam svoj naglasak niposto, ali imam manu da se svadjam stalno sa ljudima, kako ja najpravilnije kazem, jer smo mi iz Cetinja, je li tako..Da se zgrazavam kad ne znaju sto je pasada, skaf, kain, pirun, pjat, kanvaca i sl. A kako mi je najbolja drugarica iz Berana, a drug iz Bara, koji miksuje neke cudne naglase, 24 sata se svadjamo, a jedno dobrih godinu dana je trebalo da se sporazumijemo sto je sto:)))
    Danasnji blog me bas odsevio, da znas!
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous27/1/12 11:33

      Mi nijesmo iz Cetunja nego sa Cetinja

      Delete
    2. Anonymous27/1/12 11:34

      Izvini Nijesmo iz Cetinja nego sa Cetinja

      Delete
  3. Anonymous2/2/10 11:22

    pazi se od tog tvog asimilatora kuci, koji voli da je sve cetinjsko ha,ha,ha........
    pozdravlja vas dosadni narucilac knjiga

    ReplyDelete
  4. Hvala, ali ću morati da priznam da ne znam ni ja šta su kain i kanvača/kanvaca/kanvaća?! :)

    ReplyDelete
  5. Anonymous2/2/10 12:20

    Moras se pazit od cetinjskih izraza, jer su cesto dvosmisleni! :)

    Uzmimo na primjer tu KANAVACU (prljava krpa za ciscenje - najcesce podova). Izraz se moze upotrijebiti kako u higijenske svrhe, tako i da slikovito opise karakterne osobine odredjene osobe. Kain je lavor. Lavor je onaj plasticni sud koji se koristi u prilikama kad je potrebno da napunis vodu i prospes preko balkona iza kuce, dok ti djeca iz komšiluka fudbalom ne daju zaspat poslije lijepog ljetnjeg rucka! :))

    Przena krtola, mrkva, papar, pjati, pašada, taulin, manina, astal, takulin, lencun, biZin, $edi, neđelja....

    Przena krtola, mrkva, papar, pjati, pašada, taulin, manina, astal, takulin, lencun, biZin, $edi, neđelja....

    Przena krtola, mrkva, papar, pjati, pašada, taulin, manina, astal, takulin, lencun, biZin, $edi, neđelja....

    Przena krtola, mrkva, papar, pjati, pašada, taulin, manina, astal, takulin, lencun, biZin, $edi, neđelja....

    :)))))))))))))))))))

    I.

    ReplyDelete
  6. Anonymous2/2/10 12:55

    kiriš glednu za bulove...

    ReplyDelete
  7. Anonymous2/2/10 14:18

    E danas si napisala tekst koji potpisujem. radim u skoli i nikad, nikad necu na casu iygovoriti ni jednu rijec koju forsiraju novocrnogorski lingvisti. Potpuno si u pravu sve te rijeci djeluju prostacki i ulicarski. Oboyavam tvoje tekstove.marina

    ReplyDelete
  8. Anonymous9/2/10 03:40

    E svaka ti cast!
    Uporno govorim da je "novonastali" crnogorski cisto seljacenje i pokusaj da istjeramo nesto svoje posto-poto pa makar to bilo i nepravilno!
    Paraju mi usi pojedini nasi spikeri koji, vodeci Dnevnike, upotrebljavaju novonastala dva glasa/slova SH i DZ te se na taj nacin dodvoravaju vlasti (?)ili je to pokusaj da sebe predstave velikim i odanim Crnogorcima (?)?!
    I onda opet, pojedini oko mene pokusavaju da me ubijede kako je to ipak ono nase, vjekovima guseno i ucutkivano, pa je eto dosao trenutak da konacno budemo svoji (?)!
    Mozda sam glupa ili spora ili staromodna ili nisam dovoljno Crnogorka ali se slazem sa tobom - tesko da cu svoju djecu vaspitavati da govore na takav nacin! :))
    Ljubim te i samo ovako nastavi - uzivam uz tvoje pricice!

    Andrijana

    ReplyDelete
  9. Anonymous22/2/10 22:37

    Iskrena da budem nisam ni znala kako se pisu ta dva famozna slova,koliko me to interesuje. Nikada ih nisam koristila, niti cu.
    Ene :), a znas li sta znaci:
    kogumica?
    pasibrod?
    broka?
    capica?
    ciula?
    Jaoooo stao mi je mozak a toliko toga cujem i pojma nemam o cemu je rijec xa xa.

    Tanja

    ReplyDelete
  10. Moj suprug i ja smo u braku već oko 7 godina. Sretno smo bili u braku s dvoje djece, dječakom i djevojčicom. Prije 3 mjeseca počeo sam primjećivati ​​od njega neko čudno ponašanje i nekoliko tjedana kasnije otkrio sam da moj muž nekoga viđa. Počeo je dolaziti kući kasno s posla, jedva se brine za mene ili djecu više, Ponekad izlazi, a ne vraća se kući otprilike 2-3 dana. Učinio sam sve što sam mogao da otklonim ovaj problem, ali sve bez uspjeha. Postala sam jako zabrinuta i potrebna mi je pomoć. Dok sam jednog dana pregledavao Internet, naišao sam na web stranicu koja je sugerirala da dr. ODION može pomoći u rješavanju bračnih problema, obnovi narušenih odnosa i tako dalje. Dakle, osjećao sam da bih ga trebao pokušati. Kontaktirao sam ga i on je učinio čaroliju za mene. Dva dana kasnije, moj muž je došao kod mene i ispričao se za učinjene nepravde i obećao da to više nikada neće učiniti. Otada se sve vratilo u normalu. Ja i moja obitelj ponovno sretno živimo zajedno. Sve zahvaljujući dr. ODION-u. Ako vam treba čarobnjak koji može čaroliju koja zaista djeluje, predlažem da se obratite njemu. Neće vas razočarati. Ovo je njegov E-mail: (drodion60@yandex.com) ili Whatsapp na +2349060503921.

    ReplyDelete
  11. NAJBOLJI NAČIN Da osvojite i nabavite svog bivšeg igrača uz pomoć DR ODIONA MOĆNIM I HITNIM LJUBAVI, SA 100% GARANCIJE. Suprug me napušta već posljednjih mjeseci i odbija se vratiti jer ga je držala žena koju je upravo upoznao, zbog toga patim i to je bila borba, ali odlučim učiniti sve znači kako bi se osigurali da se moj muž i ja vratimo zajedno kao i do sad, a zatim sam otišao tamo na mreži vidio sam toliko dobrih govora o ovom čarobnjaku čiji je e-mail drodion60@yandex.com pa sam ga morao kontaktirati i objasniti svoj problem za njega i u samo 48 sati koliko je obećao, moj muž se vratio kući i njegovo ponašanje se vratilo muškarcu s kojim sam se udala. Ne mogu se dovoljno zahvaliti čarobnjaku na čaroliji za ono što je učinio za mene, toliko sam zahvalan i nikada neću prestati objavljivati njegovo ime na internetu zbog dobrog djela koje je učinio za mene, molim vas da mi dozvolite da ovdje odbacim njegov mail (drodion60@yandex.com) možete nazvati ovog velikog čovjeka ili ga podržati na +2349060503921.

    ReplyDelete
  12. KAKO DOBIJAM SVOJU ŽENU POMOĆI SA POMOĆOM DR ODION ... Pozdrav svima, ja se zovem Robert Jason, nakon 15 godina braka, ja i moja supruga živjeli smo sretno zajedno, toliko smo se voljeli i volio sam se mojoj obitelji, oni su mi bili glavni prioritet, sve dok jednog jutra ja i supruga nismo imali malu svađu za koju znam da svi parovi imaju jer na ovom svijetu ne postoje savršeni parovi nakon svađe kad sam se vratio kući nisam mogao pronađite moju ženu i našu djecu, ona je također spakirala torbe i one od djece i otišla. Pokušao sam je nazvati, ali nisam mogao doći do nje, otišao sam u kuću njene prijateljice, ali nisu mi mogli reći gdje da je nađem, bio sam frustriran Nisam znala što da radim Počela sam piti alkohol svaki dan i noć. Prestala sam ići na posao. Za mene je to bila teška stvar, jer ona i moja djeca za mene znači sve, to je bilo kao da me je dio tijela napustio. Nisam mogao dobro funkcionirajte, jednog dana sam pregledavao Internet kad sam vidio svjedočenje nekoga tko svjedoči o čovjeku c nazvao dr. ODION-a i kako je vratio svoju ženu u roku od 3 dana, nisam dvaput razmišljao o tome, poslao sam mu poruku i rekao mu sve što se dogodilo između mene i moje žene i rekao je da mu je moj problem vrlo lak za rješenje Također mi je rekao da mu vjerujem da će se moja supruga vratiti i rekao sam mu da mu vjerujem, a on je zatražio neke informacije koje sam mu dao, 3 dana kasnije moja se supruga vratila kući s djecom, pa sam bila toliko iznenađena da sam je vidjela. poput sna za mene ona je počela plakati i ispričavati mi se, rekao sam joj da je to u redu, opraštam joj što sam sretna što se vratila, sada živimo sretno zajedno. Ako vam je slomljeno srce jer vas je napustila supruga ili suprug, za bilo koju vrstu uroke smrti, čarolije zaštite, a također za rješavanje sudskih slučajeva kontaktirajte ovog moćnog kaluđera za čaroliju nazvanog dr ODION kontaktirajte ga putem svoje e-pošte; (drodion60@yandex.com) ili ga možete i pročitati na +2349060503921.

    ReplyDelete
  13. Sreća je sve što sada vidim. Nikad nisam mislio da smo ja i moj dečko ponovno ujedinjeni. Nakon što sam bio u vezi s njim 5 godina, raskinuo je sa mnom, učinio sam sve što sam mogao da ga vratim, ali sve bezuspješno, želio sam ga toliko se vratio zbog ljubavi koju imam prema njemu, preklinjao sam ga sa svime, obećao sam mu, ali on je to odbio, objasnio sam svoj problem nekome na mreži i ona mi je predložila da se radije obratim kotaču za čaroliju koji bi mi mogao pomoći čarolija da ga vratim, ali ja sam tip koji nikad nije vjerovao u čaroliju, nisam imao izbora nego da ga isprobam, poslao sam e-poštu kotača s čarolijom i rekao mi je da nema problema da će sve biti u redu prije 3 dana kad je bacio čarolija i iznenađujuće 3. dan, bilo je oko 16:00, moj bivši me zvao, bio sam toliko iznenađen, odgovorio sam na poziv i sve što je rekao je bilo tako žao zbog svega što se dogodilo da je želio da se vratim kod njega on me toliko voli, bila sam tako sretna i otišla sam k njemu, tako smo započeli živjeti zajedno opet sretno od tada, obećao sam da ću svima koji znam da imaju problema u vezi biti od pomoći takvoj osobi tako što ću je uputiti u jedinog pravog i snažnog kaluđera čarolije koji mi je pomogao oko mog problema i koji razlikuje se od svih lažnih vani, svih koji trebaju pomoć čarobnjaka, njegovu e-poštu: (drodion60@yandex.com) ili WhatsAPP njegov broj mobitela +2349060503921

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.